Een andere keuze maken

Dit pad is een klein paadje in ons dorp. Op zich geen bijzonder paadje als je dit zo ziet. Maar het paadje is een beetje verscholen. We hebben er een paar jaar over gedaan om er achter te komen dat dit pad er was. Een welkome aanvulling voor wanneer wij een ‘rondje’ dorp gingen lopen. Nu hoefden we namelijk niet via de zelfde weg terug.

Pad bij kerk in Abbenes

Nu we kennis hebben van dit pad, kunnen we bewust een keuze maken om het wel of niet te bewandelen en zo is het ook met gedrag en gedachtes.

Voorbeeld: Jij vraagt aan je zoon: “Wil jij je kamer zo opruimen?”. Je zoon wil dit niet en er volgt een discussie, omdat jij vindt dat hij het nu wel op moet ruimen en hij wil dit niet.

WAARDOOR ZOU DEZE DISCUSSIE KUNNEN ONTSTAAN?

1) In je hoofd heb jij al bedacht dat je nú wil dat dit gebeurt en daarom zeg je er iets over tegen je zoon. Je zoon hoort een vraag welke hij met ‘ja’ of ‘nee’ denkt te mogen beantwoorden, maar blijkbaar was het geen vraag maar een eis vanuit jou.
2) Ook vinden we het als mens niet fijn om dírect iets te móeten doen. Bedenk zelf maar eens hoe het voor jou zou zijn als ik je nu vraag om het toilet schoon te maken, terwijl jij met andere dingen bezig bent.
3) Daarnaast kan de toon waarop je het zegt, hierin ook nog een rol spelen. We hebben al gedachtes als, “Ruimt hij weer niet uit zichzelf op.”, “Moet ik er weer wat van zeggen.”, “Ik ga zijn troep echt niet opruimen.” in ons hoofd. Wat de toon van je stem negatief kan beïnvloeden.

Nu je je meer bewust bent van wat er in deze situatie gebeurt, kan je dit op een andere manier aanpakken, waardoor de kans op discussie verkleint wordt.
1: Ipv een vraag kan je zeggen: “Ik wil dat je je kamer op ruimt.”
2: Zeg je het op een neutrale manier. (Tip: Zorg voor positieve gedachtes.)
3: Laat je zoon zeggenschap hebben over het tijdstip. Ofwel maak een afspraak en zo concreet mogelijk. Welke dag en tijdstip en wat hij moet doen (stoffen, opruimen, stofzuigen etc.).

Heb jij situaties waar je niet uit komt? Dit kan thuis met je kind of partner zijn, maar ook op het werk. Bel of bericht mij voor een vrijblijvend online kennismakingsgesprek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *