Vanochtend werd ik geattendeerd op een post op Facebook waarbij er foto’s van mijn familie zijn geplaatst. Mijn opa, oma en overgrootouders staan onder andere op deze foto’s. En ik was geraakt. Het is een stuk van mij. Zonder deze mooie mensen, was ik er niet geweest. Er is een stuk van deze geschiedenis wat in mij leeft en ik weer overdraag aan ons kind.
FAMILIE IN KAART BRENGEN
Sinds ik in aanraking ben gekomen met ‘systemisch werken'(1), ben ik ook meer geïnteresseerd geraakt in mijn familie. Welke patronen zitten er in mijn familie. Zo ben ik aan de slag gegaan met een genogram. Met een genogram breng je je familie in kaart.

Bron: www.kennispleingehandicaptensector.nl
Het lijkt op een stamboom, maar dan met meer persoonlijke informatie. En je gaat naast feitelijke vragen ook de diepte in. Je kan hierbij denken aan de volgende vragen:
- Wat weet je van de levensgeschiedenis van je vader/moeder dat mogelijk van invloed is geweest op de ontwikkeling van jouw patronen?
- Kun je bedenken welke patronen er mogelijk gespeeld hebben bij je opa en oma die mogelijk een rol hebben gespeeld bij de opvoeding van je vader/moeder?
Door een genogram op te stellen verplaats je je actief in de ander.
ONTDEKKINGEN
Een genogram biedt gezinsleden vaak nieuwe informatie. Er wordt ontdekt dat bepaalde omgangsstijlen en leefregels van generatie op generatie zijn overgegaan en nu nog steeds in het gezin aanwezig zijn.
Een voorbeeld kan zijn: de overtuiging dat niet gesproken mag worden over negatieve gebeurtenissen. Zeker in de tweede wereldoorlog zijn er ernstige dingen gebeurd in ons land. Na de oorlog moest het land hersteld worden, daarbij werd vaak gebruik gemaakt van de volgende overtuiging “Heb het niet over de gruwelijkheden die je zijn overkomen, dit helpt je niet. We gaan nu ons leven weer opbouwen.” Dus hoe lastig kan het nu nog voor jou zijn om je gevoelens te uiten over gebeurtenissen die niet fijn zijn?
Wanneer je je hierin verdiept ga je weer anders naar je familie en je eigen patronen kijken. En als onzichtbare patronen zichtbaar worden gemaakt, zijn ze beter hanteerbaar en kan jij bewust beslissen of je hier iets aan wilt veranderen.
NIEUWSGIERIG GEWORDEN?
Wil jij weten welke patronen er zichtbaar worden als jij je familie in kaart brengt. En wil je hier eventueel ook mee aan de slag gaan? Neem dan vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek.
(1) Wat is sytemisch werken?
Systemisch werken gaat ervan uit dat iedereen wordt beïnvloed door de systemen waarvan hij of zij deel uitmaakt. Je eigen familie is zo’n systeem, maar ook de organisatie waarbinnen je werkt, een vereniging, een team of je sociale omgeving. Wat er in zo’n systeem allemaal gebeurt en de plaats die jij erin inneemt, bepalen (vaak onbewust) wat je doet en waarom.