Grenzen stellen tijdens het autorijden

Ik zit in de auto, ik kom net van de tandarts en ben op weg naar huis. Ik rij rustig op de linker weg helft, mijn kilometerteller geeft 103 km/u aan waar ik 100 km/u mag. Prima snelheid voor mij. In mijn achteruitkijkspiegel zie ik iemand die dicht achter mij rijdt. Ik verwacht dat hij langs mij wil. Ik kan op dat moment niet naar de linkerbaan, ik heb nog een aantal auto’s in te halen. Dit gaat gestaag, zeker niet heel snel.

Achter mij zie ik de auto steeds dichter naar mij toe rijden. Onbewust doet dit iets met mij. Ongemerkt druk ik het gaspedaal dieper in. 103 wordt 106 en uiteindelijk 110. Ik kijk nog een keer op mijn dashboard, 110 km/u het staat er echt en ik word mij bewust van wat er gebeurt. Ik rijd harder dan ik wil, omdat er iemand achter mij rijdt die dicht op mij zit. Bizar dat dit volautomatisch gebeurd.

Ik voel mij wat opgejaagd, er iemand die voorbij mij wil en ik bedenk mij tegelijkertijd “Wat is mijn grens?”, “Wat is voor mij de maximum snelheid die ik nog acceptabel vind?”. Ik laat mijn snelheid weer terugzakken en besluit tot een maximum van 105 km/u gaan. Iets harder dan dat ik zelf wil rijden op dat moment, maar nog wel acceptabel voor deze situatie. Ik kan naar rechts, de auto gaat voorbij en ik pas mijn snelheid aan naar wat ik zelf wil rijden.

Ontspannen rijd ik verder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *