Hoe houd je je vakantie relaxed, ondanks dat je 24/7 bij elkaar bent?

Als je op social media kijkt, zie je alleen de mooi berichten over vakanties. Maar wat je niet leest is welke vervelende gebeurtenissen zich achter de schermen afspelen. Want opeens met elkaar dagen- of soms wekenlang dicht bij elkaar zijn, brengt mooie, maar zeker ook vervelende en lastige momenten met zich mee. Hierbij 5 tips om meer ontspanning in de vakantie te brengen:

Tip 1: Zorg voor een moment voor jezelf

Deze momenten zijn echt noodzakelijk. Continu met elkaar zijn, kost veel energie. Je staat de hele tijd ‘aan’. Ga alleen op pad. Maak een wandeling, ga boodschappen doen, pak of huur een fiets of zorg dat je gezin iets gaat doen zonder jou. Deze situaties ontstaan vaak niet zomaar. Dit heb je echt in te plannen. Sta bijvoorbeeld een uur eerder op dan de rest van het gezin of overleg met je partner en/of kinderen hoe je dit voor elkaar kunt krijgen.

Tip 2: Zorg dat ergernissen uitgesproken worden

Erger jij je aan je kind of aan je partner? Bespreek dit direct met elkaar zodat een mug geen olifant wordt. Ga met elkaar wandelen, hierdoor wordt praten over het algemeen makkelijker. En praat vanuit de ‘ik-boodschap’. Ofwel geef aan wat het met jou doet als de ander iets zegt of doet waar jij je aan ergert. In plaat van met oordelen het gesprek in te gaan.

Tip 3: Zoek verbinding

Sociale contacten zijn belangrijk om te hebben. Het kan heerlijk zijn om even geen vrienden en familie om je heen te hebben. Maar juist met anderen praten en met anderen in verbinding staan, ontspant, geeft je zelfvertrouwen, brengt afleiding en kan jou echt blij maken. Dus kijk of je met iemand in contact kan komen, wanneer je wat meer ontspanning wilt voelen. Dit kunnen korte contactmomenten zijn of een vriendschap voor tijdens de vakantie.

Tip 4: Ga sporten

Ook al is het vakantie, sporten zorgt voor ontspanning in je lichaam. En of je dit nu alleen doet of met elkaar, zorg goed voor je lichaam en geest. Huur een kano, ga klimmen, maak een wandeling door de natuur, zwem baantjes, ga mee doen met het animatieteam wanneer zij een sportactiviteit organiseren. Dit zorgt ook al snel weer voor verbinding met anderen. Zo sla je twee vliegen in één klap. 😉

Tip 5: Bedenk, voordat je op vakantie gaat, wat jij gaat doen om te ontspannen

Bedenk al voordat je op vakantie gaat, wat jij nodig hebt om te kunnen ontspannen. Neem bijvoorbeeld boeken/tijdschriften mee, puzzelboekjes, hobby-spullen, download een meditatieapp, yogamat, dagboek of reisboeken. Maar bespreek ook jouw verwachtingen van de vakantie met je partner. Als jij bijvoorbeeld elke dag 30 minuten wil mediteren in je eentje, spreek met elkaar af wanneer en hoe je dit kunt gaan regelen.

Ik wens je een heel ontspannen en liefdevolle vakantie.

Wat helpt jou om de ontspanning in het gezin te houden tijdens de vakantie?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *