Hoe om te gaan met brutaal pubergedrag?

Soms ben ik het gedrag van mijn tienerdochter zó zat. Ze kan zo brutaal zijn, wil alles zelf oplossen. Ze neemt me niet meer in vertrouwen en als ik probeer voorzichtig iets te vragen dan snauwt ze en gaat direct naar haar kamer.

Van de week bijvoorbeeld: ze gaf aan dat ze slecht sliep, een meisje uit haar klas had over haar geroddeld. We kennen de problematiek van dit meisje en dit botviert zij nu op onze dochter. Dus ik zeg: “Laat het gaan, je weet toch hoe ze is?”. En ik vraag wat het meisje gezegd zou hebben. “Dat was allemaal niet belangrijk, het deed er niet toe, ik sliep er alleen slecht van” gaf mijn dochter aan. Ik merk dat het haar dus wél raakt, alleen neemt ze mij niet in vertrouwen. Ook reageert zij direct pissig als ik vraag of er een reden is dat ze mij niet in vertrouwen neemt, want eerlijk gezegd doet mij dit wel wat.

Ook maak ik mij zorgen over haar schoolwerk. Op welke manier ik hier ook naar vraag, ik kan niets goed doen op dat vlak. En de sfeer in huis is al snel verpest. Ik word er best wel verdrietig van. Wat kan ik doen?

4 tips om te leren omgaan met puber gedrag

Verdiep je in pubergedrag

Het is heel normaal dat een tiener zich gaat afzetten tegen de ouders. Ze worden zelfstandiger en willen zoveel mogelijk zelf op kunnen lossen, ook al zijn zij daar niet altijd zelf toe in staat. Ga er van uit dat zij fouten kunnen maken, dat zij zelf tegen dingen aan mogen lopen. Wel heb je als ouders ze nog te beschermen en adequate grenzen te stellen. Belangrijk is om hier over in gesprek te kunnen gaan met elkaar. Waarbij beiden partijen zich gehoord en gezien voelen. En als ouder geef jij de doorslag waar nodig.
Weet dat deze puberperiode hiervoor is bedoeld. Dus eigenlijk heb je een ‘perfecte’ tiener op het moment dat je dochter zich af zet. Leuk is natuurlijk anders. Wil je hier meer over weten? Lees je in. Bijvoorbeeld op de website van de Hersenstichting over Puberhersenen.

Voer geen gesprek over de inhoud, maar over wat het met haar doet

Belangrijk is dat je kind zich gehoord voelt. Door te zeggen: “Laat het gaan, je weet toch hoe ze is?”, geef je eigenlijk (onbedoeld) aan: niet zeuren, gewoon doorgaan. Dat is waarschijnlijk niet wat je eigenlijk wilt zeggen. Je wilt er voor haar zijn. Een logisch gevolg van deze opmerking is wel dat zij niet meer open staat om er verder over te praten. Je gooit de deur onbedoeld dicht. Dat komt voor jou als ouder over, alsof ze jou niets toevertrouwd. In principe doet zij dit wel. Ze heeft namelijk wel al aangegeven dat ze de nacht slecht geslapen heeft. Je kan dus invloed uitoefenen door een andere reactie te geven.

Ga het niet hebben over wat je vindt van dat meisje. Hiermee neem je haar gevoel niet serieus. Alsof het er niet mag zijn, omdat jij van alles van dat meisje vindt.

Heb het wel over wat het met je dochter doet. Zeg bijvoorbeeld: Wat vervelend dat je hier van wakker gelegen hebt. Ik snap het wel, ook al weet je dat wat zij zegt niet belangrijk is, toch doet het iets met je.

Vraag haar wat zij nodig heeft om van dit gevoel af te komen. Of wat zij wil dat er nu gedaan moet worden? Op deze manier sta je echt in verbinding met elkaar en kan je haar helpen ipv tegenwerken.

Accepteer dat je kind zich zo voelt

Vaak komt je eigen gevoel er ook bij kijken, op het moment dat je kind wordt gepest. Dit kan echt naar zijn. Als dit heel veel pijn bij jou doet, ziet je kind dit ook. De vraag is of zij dan nog wel bij jou terecht wil en kan. Omdat een kind, hoe jong of oud ook, een ouder niet graag verdrietig ziet en al helemaal niet vanwege haar problemen. Mijn advies is om hier over te praten met anderen. Of ga naar een coach. Zodat deze pijn en het verdriet dat er bij komt kijken, geheeld kan worden. Daarmee help je niet alleen jezelf, ook kan je er beter zijn voor je kind. En je kunt objectiever bepalen wat zij nodig heeft.

Geef aan wat het met jou doet

De laatste tip is: Geef aan wat het met jou doet. Niet door huilend in haar armen te vallen, maar door bijvoorbeeld te zeggen: “Ik voel met je mee.” of “Ik merk dat ik er ook boos van word dat dit gebeurd.” En als je merkt dat zij met haar gedrag de sfeer negatief beïnvloed kan je dit ook aangeven. Blijf hierin wel uit het oordeel. Veterl het zoveel mogelijk vanuit wat je waarneemt. 

Van strijd naar gezelligheid

Online workshop: Van strijd naar gezelligheid 
Nu voor maar €14,=
Donderdagavond 19 november van 19:15 tot 21:15 uur

Voor meer informatie kijk op: Van strijd naar gezelligheid

Of meld je direct aan:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *