Mijn partner is te streng voor onze kinderen

Wat doe je als je vindt dat je partner te streng is naar je kinderen toe? Zelf wil je de kinderen ruimte geven om te ontwikkelen, leren omgaan met fouten maken en te groeien. De strikte opvoeding van je partner past niet bij jou en is dan ook regelmatig bron van ergernis tussen jou en je partner. Wat kan je hier aan doen?

Vraag naar de achterliggende reden

Familie opstelling

Vraag hem (voor de leesbaarheid gebruik ik nu een man, maar dit kan net zo goed een vrouw zijn) welke overtuiging of gedachte ervoor zorgt dat hij zo streng is? Dit kan meerdere redenen hebben, hierbij een paar voorbeelden:

  • Hij weet niet beter, omdat dit ook de opvoedstijl van zijn vader of moeder was. Als dit zo is, vraag dan eens door hoe dit voor hem was. Wat waren de voordelen en de nadelen? Hoe voelde hij zich er bij? Had hij dit nodig? Had het ook op een andere manier gekund? Wat had hij liever gewild?
  • Hij is bang dat er anders over hem ‘heen gelopen’ wordt. Als de kinderen geen weerwoord mogen geven, dan kan er weinig uitgehaald worden door hun. Dit is heel veilig voor je partner. Er komen dan ook geen lastige vragen waar op geantwoord hoeft te worden. Hier zit vaak onzekerheid achter. Angst om je uiteindelijk kwetsbaar op te moeten stellen naar je kinderen toe. Moeite om te laten zien dat hij ook wel eens ‘fouten’ maakt. Dit is een lastige situatie. Waarschijnlijk vindt hij het naar jou toe ook lastig om dit te laten zien. Probeer toch eens het gesprek hierover te laten gaan. Til het gesprek van de inhoud naar een doel. Wat vindt hij belangrijk bij de opvoeding en wat zorgt ervoor dat hij dit belangrijk vindt? Misschien merken jullie hierin overeenkomsten en kun je kijken hoe je hier samen aan kunt werken.
  • Hij houdt van duidelijkheid en is daarom strikt naar de kinderen toe. Vraag hem wat duidelijkheid en striktheid hem oplevert. Waar is dit goed voor en wat kan het tegen werken.

Wat doet het met jou?

Boos

Ga bij jezelf na wat het is dat je dit zo lastig vindt. Streng zijn is subjectief. De een vindt streng zijn: als je puberzoon maximaal 1 uur mag gamen op een dag, de ander vindt dat nog coulant en vindt alleen in het weekend meer dan voldoende. Is de manier van je man misschien ook wel prima als je er op een andere manier naar kunt kijken?

Raakt het bij jou ook misschien iets aan van vroeger en is dit nog niet geheeld, waardoor het extra pijn doet en je dus meer frustreert dan dat je zou willen? Wat heb jij nodig om dit te helen? Jouw kinderen zitten nu in een andere relatie dan dat jij vroeger zat. Mogelijk is dit voor hun heel anders dan hoe jij je nu voelt.

Geef aan wat het met jou doet en wat jij belangrijk vindt

Wat doet de situatie met jou? Vaak reageer je direct vanuit boosheid of frustratie naar je partner toe en geef je op een verwijtende manier aan dat je het niet ok vindt wat hij doet. Dit doet iets met je man. Die voelt zich mogelijk als klein kind behandeld, wordt boos omdat hij hoort: “Ik doe het niet goed.”. En voor je het weet zit je in een discussie. Bespreek deze situaties dan ook op een moment waarin de emoties gezakt zijn. Ga bij voorkeur wandelend het gesprek aan. Geef aan wat zijn reactie naar de kinderen toe, met jou doet. En dat je bang bent dat dit het ook met de kinderen doet. Vraag naar zijn motivatie om dit te doen (zie hierboven) en heb het met elkaar over wat jullie beiden belangrijk vinden aan normen en waarden in de opvoeding en hoe jullie hierin nader tot elkaar kunnen komen.

“Ieder kind heeft recht op een trauma”

vader en kind relatie

Ik zeg regelmatig: “Ieder kind heeft recht op een trauma.”. Dat bedoel ik niet zo letterlijk als dat het er staat. Laat het mij uitleggen: Als ouder willen we het vaak zo goed doen en willen we niet dat ons kind pijn heeft en vooral niet de pijn die we zelf hebben ervaren. Maar we kunnen niet perfect zijn. We dragen allemaal in meer en mindere mate een trauma met ons mee. Dus ook onze kinderen ontkomen er niet aan.

En natuurlijk zijn er grenzen als het om een trauma gaat. Stelselmatige mishandeling is absoluut niet ok. Bewust een kind pijn doen is absoluut niet ok. Bewust een kind kleineren is absoluut niet ok. Wanneer je ziet dat dit gebeurt komt echt de veiligheid van je kin in het geding, en moet je in gesprek gaan met bijvoorbeeld je huisarts of bel Veilig thuis voor meer informatie. Veilig thuis is een organisatie waar je geheel anoniem je vraag kunt voorleggen. Zij helpen je en geven je tips over de stappen die je kunt ondernemen.

Wat kan je nog meer doen?

Waneer je geen verbetering ziet ontstaan en er elke keer ruzie over maakt kan je twee dingen doen:

  • Bespreek de situatie met een vriend, vriendin, familielid of coach om te kijken of je nog een andere mogelijkheid hebt om dit patroon te kunnen doorbreken.
  • Of je kiest ervoor om het te accepteren zoals het is. Je kunt er wel elke keer ruzie over maken, maar als de situatie elke keer blijft zoals het is, dan kan dit uiteindelijk ook voor een breuk gaan zorgen.

Assertiviteitscoach

Ik heb hierin nu even de man als strenge persoon neergezet, maar dit kan natuurlijk ook andersom gelden. Wil jij weten hoe je dit gedrag van je partner beter los kunt laten? Met twee sessies breng ik je hierover al meer inzicht. De kosten hiervoor zijn € 170,= of ga voor het gehele pakket Grenzen stellen. Hierin zitten onder andere 5 sessies en een boek en video als bonus.
Bel of app voor meer informatie op 06-10597131

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *