Schuldgevoel loslaten, hoe doe ik dat?

Blijven bij jou de gesprekken in je hoofd gonzen of lig je in je bed en komen er allerlei gedachtes voorbij, waarbij schuldgevoel de hoofdrol speelt? Je bent niet de enige, maar wat kan je er aan doen?

Ga je gevoelens en daarmee de gedachtes uitdagen

schuldgevoel

Op het moment dat wij een naar gevoel ervaren, zijn we heel goed in het negeren van deze gevoelens. Wanneer je het negeert is het als een bal die je onder water probeert te houden, vroeg of laat komt deze toch weer naar boven. In plaats van het negeren door bijvoorbeeld te gaan werken, televisie te kijken of te gaan lezen, is mijn advies om te gaan bedenken wat er achter dit gevoel zit. Welke gedachten heb je er bij?

Stel, jij komt een bekende tegen in het winkelcentrum. Je ziet hem en denkt: “Oh nee ik heb helemaal geen tijd voor hem om met hem te gaan praten.” Je zegt gedag en vervolgens loop je door. Bij jou blijft deze ontmoeting ‘knagen’. Wanneer je je gedachtes er later bij pakt over dit moment, voel je je schuldig, je bent bang bent dat je hem het idee hebt gegeven dat hij niet belangrijk voor je is. Dat je hem niet aardig vindt.

Deze gedachtes ga je uitdagen. Stel je zelf eens de volgende vragen:

Uitdaging: Waarom denk ik dat hij denkt dat hij niet belangrijk is voor jou?

schuldgevoel

Je denkt dit, omdat je uit gaat van jouw referentiekader. Dit is wat jij denkt op het moment dat er tegen jou wordt zegt, “ik heb nu geen tijd om in gesprek te gaan.”. Dit doet op dat moment iets met jou. Het geeft je een vervelend gevoel. Je voelt je afgewezen.
Weet dat niet iedereen op dezelfde manier denkt en voelt. Dat dit meer vertelt over jezelf dan over de ander.

Uitdaging: Is het waar wat ik denk?

Jij bent bang dat hij denkt dat jij hem niet aardig vindt of dat hij niet belangrijk is voor jou. Kloppen deze gedachten volgens jou?

Schuldgevoel

Als het één van je beste vrienden is, dan klopt dit niet. En als het goed is weet hij dan wel dat jij hem belangrijk vindt. Ook al zeg je hem nu enkel kort gedag.
Wanneer het een vage kennis is, is diegene misschien ook niet belangrijk voor je.
De gedachte dat iemand niet belangrijk genoeg voor je is, kan misschien confronterend zijn. Tegelijkertijd kan dit wel de waarheid zijn en je wat overzicht of verheldering geven.

Je hoeft niet iedereen even belangrijk te vinden. Dat vinden anderen ook niet. Het is juist fijn om een clubje mensen om je heen te hebben, die jij echt bijzonder en belangrijk vindt. Voor jezelf en voor de ander. Je voelt wanneer je belangrijk gevonden wordt. En dat doe je niet alleen door iedereen evenveel aandacht te geven. Dat zit hem in woorden, humor, diepgang in gesprekken, een klik hebben etcetera.

Uitdaging: Wat zou hij ook kunnen denken?

Je kijkt nu voornamelijk vanuit jouw referentiekader, wat jij denkt in dit soort situaties. Weet dat er nog veel meer gedachtes en overtuigingen zijn die een ander kan hebben. Bijvoorbeeld:

  • Misschien zit de ander er niet op te wachten op jouw gesprek.
  • Of heeft hij ook haast en wil snel door
  • Vindt hij er helemaal niets van als jij enkel gedag zegt
  • Is hij al blij om je gezicht even te zien
  • etcetera

Meer rust in je gedachtes? Ga doen wat jou een schuldgevoel geeft!

Waarschijnlijk ben jij heel goed in situaties vermijden waarbij je een schuldgevoel krijgt. Hierdoor doe je activiteiten niet, omdat je denkt aan de ander en je schuldgevoel. Even een boodschap doen, is voor jou nooit eventjes. Dus doe je dat op een tijdstip waarvan je weet dat de kans klein is dat je iemand tegenkomt of je laat het je kind doen.

schuldgevoel

Als jij dit blijft doen, zal er niets veranderen aan de situatie. En blijf je dus met een schuldgevoel lopen, een gonzend hoofd of overuren maken in je bed. Pas als je er anders mee om durft te gaan, dan ga je het ook leren los te laten. Mijn advies is om de situaties juist op te zoeken en te handelen zoals jij het zélf zou willen. Niet handelen naar de gedachten dat de ander zich afgewezen voelt, maar handelen naar waar jij behoefte aan hebt en dus enkel gedag zeggen, want jij wil nu, om wat voor reden dan ook, niet in gesprek met de ander.

Uiteindelijk levert dit je meer rust op, omdat je schuldgevoel langzamerhand weggaat.


Wil je mijn gratis e-book over grenzen stellen? Geef hieronder je naam en e-mailadres en je krijgt een mail waarin je deze kunt downloaden.

1 reactie op “Schuldgevoel loslaten, hoe doe ik dat?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *