
Je zoon en dochter hebben weer eens ruzie. Als ouder vind je dit niet prettig om te zien. Vaak delft er eentje het onderspit en voor je het weet kies je partij en probeer jij de situatie te redden. Of probeer je niet partijdig te zijn en voelt het toch zo voor één van de twee. Voor je het weet heb jij ruzie met je zoon of dochter hierover. Dat redden is heel goed bedoeld en toch pakt het vaak verkeerd uit. Je kunt hierin namelijk ook wel als een soort katalysator fungeren. Ofwel je maakt de ruzies erger.
Waarom wordt het erger als jij je er in mengt?
- Jij trekt, onbedoeld, partij voor iemand waardoor het een nog grotere strijd wordt. Twee tegen één in plaats van één tegen één.
- Zij hebben de ruzie nodig om de spanning tussen hun te doorbreken, doordat dit wordt afgekapt, kan de spanning nog meer oplopen.
- Doordat je kinderen merken dat jij het vervelend vindt, ervaren zij een extra druk. Ze weten dat jij het niet leuk vindt, toch moet deze discussie gevoerd worden en door de extra druk ervaren zij meer spanning. Hierdoor kan de ruzie oplopen.
- Je hebt niet de hele context meegekregen, waardoor wat jij zegt, voor nog meer discussie zorgt.
Wat kan je wel doen?

- Laat de ruzie zoveel mogelijk tussen de kinderen plaats vinden. (Tenzij de veiligheid in het geding komt)
- Doordat jij de situatie probeert te redden, geef je onbewust ook een signaal af dat zij het onderling of een van de twee het niet redt om voor zichzelf op te komen. ‘Gun’ ze dit leermoment.
- Geef jouw grens aan door bijvoorbeeld aan te geven: Ik vind het vervelend om te zien dat jullie ruzie hebben, ik kan dit moeilijk aanhoren. Ik wil dat jullie nu naar een andere ruimte gaan, waar jullie dit samen oplossen. Gaan zij niet weg, ga dan zelf weg uit de ruimte.
- Blijf vooral zelf ontspannen in deze situatie. Wanneer jij ook nog boos wordt, bevordert dit de situatie niet.
Mijn advies is: Blijf er zoveel mogelijk buiten en laat het ze samen oplossen.
Begeleiding nodig om met dit soort situaties om te kunnen gaan?
Neem dan direct contact met mij op.
Wil jij je grenzen aan kunnen geven, ook in deze situatie?
Laat hieronder je gegevens achter en je ontvangt het gratis e-book.